Традиционално или интерактивно?

Датум: 14. Februar 2012 02:50 Категорија: Novosti

Традиционално или интерактивно?

ЗАЖИВЕО ПРОЈЕКАТ : СВЕ ШКОЛЕ СРБИЈЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

Традиционално или интерактивно? Питање на које многи још немају адекватан одговор. То свакако није случај са наставним кадром ОШ „Бошко Ђуричић“ из Јагодине.


Данас, и поред обуставе наставе због снега и хладног времена, у учионици коју су загревали сами присутни наставници, својом жарком жељом да усвоје и освоје нова знања, у ОШ „Бошко Ђуричић“ у Јагодини показно је приказана могућност Интерактивне табле Mimio Xi.

Директор школе, Зоран Марковић, веома стручно свом наставном кадру показао је које све могућности поседује Интерактивне табле Mimio Xi. Затим су присутни наставници, један по један, својим колегама демонстрирали свој наставни час и своје усвојено умеће у коришћењу Интерактивне табле Mimio Xi. „Час“ који су одржали, иако су се са таблом срели по први пут, био је на завидном нивоу.Веома лако су користили софтвер Интерактивне табле Mimio Xi, користећи исти конектовали се на интернет, увозили своје већ раније припремљене презентације рађене у Power Point-u, и на један нови још занимљивији начин приказали значај интерактивне наставе.

Кратко речено:

У традиционалној настави основни извор информација је наставник, док је код интерактивне наставе он само један од извора наставе, ученици користе литературу, медије ...

У интерактивној настави наставник је иноватор, организатор. Његова активност на часу огледа се у усмеравању ученика на сарадњу са другима, на коришћење различитих извора информација.

 

Данас је поред интерактивне табле Mimio Xi, наставницима ОШ „Бошко Ђуричић“ предочен и пројекат Академије Филиповић, НАША ШКОЛА.

Уважавајући потребе школа, тенденцију развоја образовања, пораст броја корисника рачунара, Академија Филиповић доо направила је ЈЕДИНСТВЕНИ  сајт www.nasaskola.rs који ће интегрисати све интернет презентације школа са територије Републике Србије, односно омогућено је јединствено решење за професионалну израду web презентација школа, за оне школе које немају и за оне које већ имају неку своју web презентацију,у складу са савременим нормама, аутоматизацијом и техничким достигнућима.

Погодности које школе добијају овим пројектом су велике а први их је уочио директор ОШ „Бошко Ђуричић“ господин Зоран Марковић. Тако  је ОШ „Бошко Ђуричић“ постала прва школа учесник пројекта СВЕ ШКОЛЕ СРБИЈЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ. ОШ „Бошко Ђуричић“ је, наравно, добила бесплатно први сајт који је део  пројекта www.nasaskola.rs.

Морамо да поменемо и остале школе које су Академији Филиповић поклониле поверење и  дале допринос реализацији пројекта НАША ШКОЛА.

 

ОШ „ Вук Караџић“ из Пирота,

-          за 70 наставника организовала семинар „ Инклузија од теорије до праксе“.

-          прибавила Интерактивну табла Smartboard

-          сајт http://osvukkaradzicpirot.nasaskola.rs/

 

ОШ „ Бата Булић“- Петровац на Млави

-          Прибавила Интерактивну табла Smartboard

-          Сајт http://osbatabulic.nasaskola.rs/

 

ОШ „ Доситеј Обрадовић“ - Фаркаждин

-          за 20 наставника организовала семинар „ Инклузија од теорије до праксе“.

-          Сајт http://osdositejfarkazdin.nasaskola.rs/

 

ОМШ „ Владимир Ђорђевић“ - Јагодина

-          Сајт http://muzickaskolajagodina.nasaskola.rs/

 

ОШ „21.октобар“ - Сомбор

-          Сајт http://os21oktobarsombor.nasaskola.rs/

-          за 20 наставника организовала семинар „ Инклузија од теорије до праксе“