Стручно усавршавање наставника немачког језика

Датум: 22. Novembar 2017 10:53 Категорија: Novosti

ИЗВЕШТАЈ СА СЕМИНАРА ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ НАСТАВНИКА НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА КАО СТРАНОГ СА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У САРАДЊИ СА МИНИСТАРСТВОМ ПРОСВЕТЕ НЕМАЧКЕ, ОДРЖАНОГ У ПЕРИОДУ ОД 15.10. ДО 28.10. 2017. НА ИНСТИТУТУ ЗА ИНТЕРКУЛТУРАЛНА ПИТАЊА У ЈЕНИ



     Програм семинара је био јако разноврстан. Предавања су држали доц. др Бон (Bohn) и доц. др Бихеле (B. Biechele), доц. др Бонати (Bonati) и доц. др Санчез (Sanchez) из области новијих истраживања о језику у употреби (временски и просторно), методике описмењавања и вишејезичности, као и из области когнитивно-афективне неуролингвистике.
     Хоспитирање је организовано у школама са инклузијом, тзв. интегративним школама, те је на тај начин пружена могућност за размену искустава и за увид у методичко-дидактичко обликовање наставе у разредима од 1. до 4. у основим школама, где је било речи и о проблему недостатка наставног кадра, тј. учитеља у Јени. Поред тога одржана је и једнодневна хоспитација на институту за интеркултурална питања у којем се имигранти оспособљавају за живот у немачкој заједници, уче језику, али и културолошким специфичностима.
     Циљ семинара је био давање подстицаја за примену иновативних метода у настави немачког језика као страног. Све теме коју су презентоване у току семинара оријентисане су на теоријски део, као и практични део наставе, како би се стекао што бољи увид у област методике и дидактике, како наставе немачког језика, тако и наставе уопште, будући да су према програму семинара хоспитирани и часови математике, немачког језика, природе и друштва и енглеског језика.
 
Марија Станојевић Веселиновић,
проф. немачког језика и књижевности