Прослава Светог Саве

Датум: 29. Januar 2013 19:25 Категорија: Novosti

Обележен Свети Сава у ОШ “Бошко Ђуричић“

     Ове године је Свети Сава по препоруци Министарства просвете обележен 25. јануара. Ученици четвртог разреда са својим учитељицама приредили су културно-уметнички програм који публику у сали није оставио равнодушном. Један број ученика старијих разреда је учествовао у хору који је отпевао традиционалну „Химну Светом Сави“. Остали ученици ОШ „Бошко Ђуричић“ су присуствовали приредби која је одржана у фискултурној сали. Смењивале су се тачке које су за тему имале светосавље, а учесници приредбе су држали пажњу присутних у сали. Поред ученика и наставника, приредби је присуствовао и велики број родитеља.





 
Ове године је организован и наградни темат у оквиру часова српског језика. Сви ученици старијих разреда су имали прилику да се такмиче у литерарном стваралаштву и да саставом на тему „Духовни лик светог Саве“ покажу своје способности у писаном изражавању. Овогодишњи победници су Петар Јовановић 5/1 и Алекса Бошковић 7/2.



 Свети Сава
 
 
 
Те далеке хиљаду сто седамдесет пете
на свет дође још једно мушко дете.
Сви се Богу за његово здравље помолише
и свом маленом чеду, Растко, име наденуше.
 
 
И док су пролазили дани и ноћи
Растко је знао да у свет мора поћи.
И са седамнаест лета у цик саме зоре
остави свој дом и крену у правцу Свете Горе!
 
 
Тамо га сви лепо прихватише
и од Растка, монаха Саву направише.
И кад му се отац Немања придружише
заједно на рушевинама Хиландар подигоше.
 
 
Сава је оцу жељу испунио
и његове мошти у Студеницу вратио.
И ту је још дуго и радо остао,
и од темеља цркве подизао.
 
 
Али двадесет седмог јануара хиљаду двеста тридесет пете
то зна свако мало дете,
умро је наш учитељ Сава
хвала му за све и нек му је вечна слава!
 
 
И тај дан се у свакој школи слави,
сви су срећни и велики и мали.
Нек се памти Свети Сава,
нек се слави ђачка слава!
 
 
 
Алекса Бошковић 7/2



Духовни лик светог Саве
 
У ноћној тами свака муња обасјава земљу. Пре много векова таму незнања српског народа обасјала је једна велика просветитељска муња. Била је то муња светог  Саве.
Сваки данашњи, па ни некадашњи владар, не би се одрекао  власти ради образовања и духовног мира. Не, не би. Али свети Сава нам је показао да је то ипак могуће, и да је вредело отићи у манастир ради своје душе. Од ране младости његов дух је био препун благостања. Ништа га друго није занимало осим књига. Када је отишао у манастир почео је нов живот. Монаси су покушавали да му укажу почасти, али их је он одлучно одбијао. Једна од његових великих особина била је скромност. Није  било потребно да носи никакве ордене да би човек схватио да има много врлина. У народу је био познат као чудотворац, а не сумњам да је то и био. Малтене у сваком крају Србије постоји неко место названо по њему. Када је почео да обилази Србију, свуда је образовао народ и чинио чуда. Неколико пута ишао је на ходочашћа у друге земље. Где год је ишао, народ га је вoлео , јер је знао да је он највећи светитељ и просветитељ свог времена. У народу се прича да му је лице понекад сијaло. Кад год је могао увек је помагао манастирима. Није се раскошно облачио, већ је носио просто монашко одело. Многа његова дела остала су запамћена до данас. Његов велики утицај на српску историју и велико светитељство допринели су томе да добије свој лични орден – Орден Светог Саве.
Ми смо сада народ који нема баш много чиме да се дичи. Наша највећа дика је то што можемо да се похвалимо да смо потомци великог српског светитеља. Потомци светог Саве.
 
Петар Јовановић V-I



У недељу 27. јануара, Свети Сава је прослављен у оквиру колектива ОШ „Бошко Ђуричић“ уз жељу да школску славу славимо дуго.