Пета конференција ученичких парламената централне Србије

Датум: 21. Oktobar 2019 18:26 Категорија: Novosti

,

Пета конференција ученичких парламената централне Србије одржана је 17. октобра 2019. године у Смедереву. Основна школа „Бошко Ђуричић“ је и ове године добила позив од Градског парламента ученика Смедерева да својим учешћем подигне ниво рада ове конференције. Учешће су узели и представници школа из Шапца, Винче, Лапова, Крушевца и Смедерева. Поред представника школа, учествовали су и представници Градског већа Смедерева из ресора за образовање. Ове године представници наше школе били су ученици седмог и осмог разреда: Лара Митић (VII-2), Вељко Самарџић (VIII-2) и Огњен Филиповић (VIII-4).
Тема  овогодишње конференције била је „Вршњачко насиље и могућности решавања проблема“. Учесници су се најпре окупили у ОШ „Др Јован Цвијић“, а након обиласка школских просторија, поздрава организатора и директора школе,  одржана је конференција у просторијама Регионалног центра за професионални развој у образовању Смедерево. Рад конференције је отпочео избором радног представништва, након чега се приступило радионичарском раду. Ученици наше школе водили су радионицу под називом „Ученички парламент у борби против насиља – кораци и поступци“ , чији је циљ био да, уз активну укљученост осталих учесника конференције, представи начине на које се ученици могу супротставити насиљу у својим школама. Осим презентовања свог рада, наши ученици су били и активни учесници у дебатама током две преостале радионице одржане на конференцији - „Вршњачко насиље – колико је присутно и најчешћи облици“ и „Интернет као акцелератор вршњачког насиља“. На крају конференције састављена је заједничка декларација и изражена жеља да се ученици из различитих округа  и даље окупљају, проширују своја знања и размењују искуства. Уследило је заједничко разгледање центра Смедерева и културних знаменитости града.
Ученици ОШ „Бошко Ђуричић“ су на најбољи начин представили своју школу и округ, задовољно отишли кућама, обогаћени за нова знања, која ће поделити са својим друговима.