Препоруке ОШ „Бошко Ђуричић“ намењене поштовању мера заштите од вируса ковид-19 у школској 2021/22. години

Датум: 31. Avgust 2021 09:25 Категорија: Novosti

 
Према Стручном упутству о организацији и реализацији образовно-васпитног рада у основној школи у школској 2021/2022. години које је припремило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и Препорукама за почетак образовно-васпитног рада у школској 2021/2022. години које је припремио Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, ОШ „Бошко Ђуричић“ поштоваће следеће смернице у циљу осигуравања заштите здравља својих ученика и запослених у школској 2021/22. години:
 
Настава се одвија по моделу I, који подразумева образовно-васпитни рад у школи кроз непосредни рад са ученицима. Ученици долазе у школу свакодневно, а настава се одвија у оквиру целог одељења (без поделе на групе). Часови трају 45 минута, а настава се одвија у две смене:
 
o Преподне – с почетком у 8 часова, за све ученике (од I до VIII разреда)
o Поподне – с почетком у 13 часова за ученике од V до VIII разреда, и с почетком у 14 часова за ученике од I до IV разреда
 
Смене се мењају наизменично, на недељном нивоу.
 
Родитељи су дужни да сваког дана провере телесну температуру својој деци пре поласка у школу. Уколико ученици имају повишену температуру и/или симптоме респираторне инфекције, не треба да долазе у школу. Родитељи о томе обавештавају ковид-19 амбуланту надлежног Дома здравља и одељењског старешину.
 
Уколико родитељи ученика првог разреда доводе своју децу у школу, допратиће  их до кошаркашког терена у дворишту школе. Родитељи ученика осталих разреда допратиће своју децу до капије школе и не улазе у школско двориште. Препорука је да сви родитељи који доводе своју децу у школу носе заштитне маске, а родитељи који улазе у школску зграду у обавези су да носе заштитне маске. Потребно је водити рачуна о броју посетилаца и посете омогућити само у случају неопходности.
 
Током боравка у школи, ученици све време носе заштитну маску - при уласку у школу, на одморима или приликом одласка у тоалет, приликом одговарања и сваког разговора - осим у периоду када седе у својим клупама и слушају наставу. С обзиром на то да употреба заштитних маски на отвореном простору за сада није неопходна (уз одржавање физичке дистанце од једног метра), препорука је да ученици велике одморе проводе у школском дворишту, уколико то временски услови дозвољавају. 
 
Скренути пажњу ученицима да је у тренутним околностима посебно важно поштовати све мере предострожности у циљу спречавања ширења вируса: одржавати физичку дистанцу са запосленима у школи од најмање једног метра, избегавати стварање гужви пре и после наставе или за време одмора, уредно чекати у реду за коришћење тоалета уз поштовање физичке дистанце, доследно одржавати личну хигијену, посебно хигијену руку.
Школа је у обавези да обезбеди све услове за безбедан повратак ученика у школу, укључујући редовно одржавање хигијене у школским просторијама, набавку основног потрошног материјала (сапун, тоалет папир, убрус, итд), проверу функционалности уређаја за снабдевање пијаћом водом, санитацијом и хигијеном, и проветравање свих просторија и уклањање отпада.
 
У случају да ученик испољи симптоме ковид-19 у школи, процедура налаже да ученику одмах треба ставити маску и сместити га у празну учионицу/просторију одређену за изолацију и обавестити родитеље и надлежни институт/завод за јавно здравље.