Друга конференција ђачких парламената централне Србије

Датум: 23. Septembar 2014 22:53 Категорија: Novosti

Ђачки парламент ОШ „Бошко Ђуричић“ међу најактивнијима у нашем округу

Друга конференција ученичких парламената централне Србије одржана је 19. септембра у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, у Смедереву. Основна школа „Бошко Ђуричић“  је препозната као једна од водећих у нашем округу и добила је позив да својим учешћем подигне ниво рада ове конференције.
     Учествовале су школе из Смедерева (ОШ "Др Јован Цвијић", ОШ "Бранислав Нушић", ОШ "Димитрије Давидовић и ОШ "Херој Срба" Осипаоница), Ваљева (ОШ "Сестре Илић"), Крушевца (ОШ "Јован Поповић"), Винче (ОШ "Никола Тесла"), Чачка (ОШ "Др Драгиша Мишовић) и Јагодине (ОШ "Бошко Ђуричић"). Представници различитих округа окупили су се у Смедереву и разговарали о темама које су важне за ученике и процес образовања. Главни циљ овогодишње конференције била је подршка рада ђачких парламената кроз размену искуства са другим школама. Сем представника школа, учествовали су и представници Министарства просвете и локалне заједнице. Конференција је организована захваљујући сарадњи Регионалног центра за таленте и развој деце Смедерева, Градског парламента ученика Смедерева и Основне школе „Др Јован Цвијић“ из Смедерева.
     Основну школу „Бошко Ђуричић“ и цео наш округ представљали су Исидора Шишаковић 8/3, Анђелија Петровић 8/4, Бранислав Ћујић 6/3, Јордан Аврамовић 8/4 и наставница физике Надица Савић. Сви учесници су се окупили у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању и рад конференције је одмах почео. Подељени у групе, ученици су имали за задатак да на креативан начин прикажу своју школу, акције парламента и проблеме са којима се парламент сусреће. Разговарало се о најчешћим проблемима и позитивним акцијама које се могу спровести у школи. У групној дебати изнети су предлози за решавање проблема и побољшање рада ученичких парламената широм Србије. На крају конференције састављена је заједничка декларација, а сви учесници су извели мали перформанс испред зграде Регионалног центра. Након излагања, радионица и дебата организована је посета Туристичко-привредној манифестацији Смедеревска јесен, која је одржана 127. пут. Учесници су посетили и штанд Градског парламента ученика Смедерева, а затим су кренули у обилазак центра града.
     Друга конференција ученичких парламената централне Србије одржана је после великог успеха Прве конференције, која је одржана у децембру 2012. године. Након првог окупљања ученичких парламената било је јасно да је конференција врло успешан и потребан вид комуникације и деловања ученика. Прошле године састанак није одржан из објективних разлога, али овогодишња конференција је доказ да постоји жеља да се ученички парламенти окупљају и да ће се наставити са радом.
     Ученици ОШ „Бошко Ђуричић“ су на најбољи начин представили своју школу и наш регион, а из Смедерева су понели дивне утиске о дружењу и смедеревским карневалским улицама.
 
 
Јордан, Бранислав, Исидора и Анђелија на радионици


Сви учесници Друге конференције ђачких парламената централне Србије


Наставница Надица, Исидора, Јордан, Анђелија и Бранислав у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању