Заједништвом против пандемије - савети стручне службе наше школе

Датум: 18. Mart 2020 19:34 Категорија: Novosti

Савети психолога
- намењени родитељима и ученицима свих разреда -
 
 
Током ванредних ситуација, није необично да се осећамо нелагодно, нервозно, узнмирено, тужно, уплашено, несигурно или раздражљиво. С обзиром  на то, добро је што су породице на окупу, односно што ћемо са укућанима проводити више времена, јер разговори са ближњима у великој мери олакшавају  нелагоду овакве ситуације.
Пошто ћете доста времена проводити код куће, потребно је да ви и ваша деца водите здрав начин живота. То се односи на здраву и редовну исхрану, довољно сна, редовно вежбање и пуно позитивних садржаја.
Због тога, предлажемо:

  • Уколико сте ви узнемирени, врло лако и ваша деца могу постати узнемирена. Како бисте избегли стрепњу око самог вируса, потребно је да се информишете из поузданих извора:
Сајт Министарства здравља  :  https://covid19.rs/
Сајт Црвеног крста :  https://www.redcross.org.rs/
  • Објасните деци шта се догађа користећи праве информације, без личних коментара и процена. Научите их како да се не заразе и како да воде рачуна о другима. Водите рачуна да их при том не уплашите;
 
  • Смањите време које ви и ваша деца проводите гледајући и слушајући тужне и узнемиравајуће вести, музику, филмове. Уместо тога, бирајте пријатне и забавне садржаје;
 
  • Омогућите деци да неометано комуницирају са друштвом из школе, децом са којом се друже, родбином,  бакама,  декама, али искључиво преко друштвених мрежа и/или телефона;
 
  • Помозите деци да у овој новој ситуацији створе нове навике које се односе на учење, читање, дружење, игру, опуштање, вежбање;
 
  • Пажљиво саслушајте своју децу. Будите нежни у разговору са њима како би их умирили. Најбоље би било да се играте са њима и на тај начин им скренете пажњу, али и проведете квалитетно време заједно. Предлажемо следеће игре:
Не љути се човече , Карте - Таблић, Магарац, Даме, Преферанс... ; Монопол;  Шах;  Ризико; Занимљива географија - на исти начин како смо је и ми играли у њиховим годинама (нацртана табела на папиру: држава, град, село, планина, ствар, животиња, име);  Потапање бродова , “ ИКС-ОКС“ (X/O).
Битно је да све чега са сетите од друштвених игара не „истрошите“ одмах. Предлажемо једну до две игре недељно. Не морате се стриктно придржавати овог предлога, али извесно је да ће ваша деца брже изгубити интересовање уколико им више тога понудите у току једног дана.
НАГЛАШАВАМО ДА ЈЕ ПОТРЕБНО ДА СЕ У ОВЕ ИГРЕ УКЉУЧИ ШТО ВИШЕ УКУЋАНА!
 
Још пуно других игара које можете играти са вашом децом како би испунили слободно време у кућним условима можете наћи на следећем линку:
https://najboljamamanasvetu.com/najveca-kolekcija-igara-preko-100-inspirativnih-ideja/5e70de62d6af1a6743a9ecdc
 
Нудимо вам и предлог вежби корисних за психофизичко здравље ваше деце (наша препорука је да их ваша деца свакодневно раде, а препоручујемо их и вама):


 
 
Предлажемо и да посетите сајт Националне географије-Србија, где можете наћи пуно корисних и занимљивих садржаја:
https://www.nationalgeographic.rs/
 
Између осталог, Национална географија вам омогућава и да посетите неке од светских музеја који су отворили своја врата за виртуелне туре током трајања пандемије:
https://www.nationalgeographic.rs/vesti/14933-12-muzeja-i-galerija-sirom-sveta-koji-imaju-virtelne-ture.html
 
 
У циљу неговања истрајности и заједништва у овој несвакидашњој ситуацији, стручна служба ОШ ''Бошко Ђуричић'' вам нуди могућност саветовања уколико за то постоји потреба (стрепња или узнемиреност ваше деце, проблеми при учењу и сл). Све што је потребно да урадите је да позовете дежурног запосленог у школи на број телефона 035 245 503, радним данима у периоду од 8:00 до 14:00 часова, оставите свој број телефона, а неко из службе ће вас контактирати када то буде било могуће.