Meђународни дан девојака у ИКТ-у

Датум: 02. Maj 2019 14:44 Категорија: Novosti

У четвртак 25. априла, у Палати Србија у Београду, на лични позив Министарства трговине, туризма и телекомуникација, двадесет ученица наше школе присуствовало је манифестацији обележавања Међународног дана девојака у информационо - комуникационим технологијама (“Girls in ICT Day”), у пратњи наставница Марије Нићифоровић и Славице Илић.
Међународни дан девојака у ИКТ-у се обележава од 2010. године, у циљу повећања интересовања девојчица за једнаке могућности учешћа у ИКТ-у и остваривања каријера у истоименој области.
Овом приликом, наша ученица Ирина Обрадовић 6/2 добила је 3. награду на конкурсу за најуспешније видео радове са темом „Девојке у ИКТ-у за бољи свет”.
На конференцији је учествовало око 300 ученица из 12 основних школа из Србије. Манифестацију су свечано отвориле председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић. Ученицама су се обратиле и представиле успешне програмерке, инжењерке, изумитељке и менаџерке из ИКТ сектора, као и гејмерке, уметнице и инфлуенсерке које су са ученицама поделиле своја искуства из ИТ света и примену дигиталних технологија у својим занимањима.
Кључна порука конференције била је:„Родна равноправност у ИКТ-у и у свим сегментима друштва”.