Водич за избор средње школе

Датум: 08. April 2020 17:45 Категорија: Novosti

Драги осмаци,
Савим смо сигурни да и у оваквим околностима, које су заједничке вашим вршњацима у целом свету, размишљате о избору средње школе и вашем  будућем занимању. Упућујемо вас на  водич за избор занимања, који можете наћи на сајту Националне службе за запошљавање Републике Србије:
http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/
Овај ''Водич за основце'' ће вам помоћи да одредите своје место у свету рада. Послужиће вам да добијете информације о занимањима и образовним профилима, да истражите образовне профиле и занимања и да уочите шта је за вас,  као и да проверите која су знања, способности и вештине потребне за обављање одређених послова.
Водич садржи и упитнике који се тичу професионалних интересовања и ваших способности и особина личности који вам могу помоћи да боље процените сопствене могућности и повежете их са занимањем за које сте заинтересовани.
 
НАЈЧЕШЋЕ ГРЕШКЕ У ИЗБОРУ ШКОЛЕ И ЗАНИМАЊА (ИЗ ВОДИЧА):
 
Уписаћу се у најближу школу.
Размисли: Згодно је када је школа близу куће, али то не треба да буде пресудно приликом твог избора. Постоје много важнији разлози за избор школе и занимања.
 
Уписаћу се у школу у коју иду и моји другови.
Размисли: Биће другова и другарица и у новој школи. Старо друштво можеш да виђаш и у слободно време, али ти не могу помоћи ако си у погрешно одабраној школи!
 
Уписаћу се у ову школу јер је популарна.
Размисли: Популарност је пролазна. Занимљиво је шта већина мисли, али ти ипак направи свој избор! Твој успех и задовољство може донети популарност и теби и твом занимању.
 
Уписаћу се у школу коју су за мене одабрали родитељи.
Размисли: Родитељи могу имати занимљиве предлоге. Ти размисли, јер је време да направиш свој избор. Свакако немој да бираш школу само због родитеља. Такође, ако ти се жеље поклапају са родитељским, немој по сваку цену бирати нешто супротно.
 
 
Уписаћу се било где, јер имам слаб успех.
Размисли: Чак и са слабијим школским успехом постоји могућност избора.
 
Одлука је донета, само једна школа долази у обзир, не размишљам о другим школама.
Размисли: Не заборави да свако може да буде успешан у читавом низу занимања. Осим твог првог опредељења, важно је да имаш и резервне изборе због ограниченог броја места.